rondje atlantische oceaan

1667

10-06-2014 20:36

 

Op woensdag 4 juni zijn we aangekomen in Chatham! Een historische plek voor Engeland, waar gedurende 450 jaar Engelse marine schepen gebouwd zijn. Ook een historische plek voor Nederland, of in ieder geval de Nederlandse marine en het korps mariniers. Voor de geschiedenis freaks: In 1667 werd onder leiding van admiraal de Ruyter een aanval uitgevoerd op Chatham.  Dit wordt in ieder geval niet op Engelse scholen onderwezen, maar is wel een sterk staaltje van zeemanskunst geweest. Aangezien we toch een aantal dagen moesten wachten op dingen die komen gingen (met dank aan de verzekering) zijn we op de rivier de Medway aan een boei gaan liggen om zodoende ook wat geld uit te sparen.

We hadden een mooie plek recht tegenover Upnor castle. Tot daar is de aanval van de Ruyter uitgevoerd. In het weekend zijn we bij het kasteel  een kijkje gaan nemen want de Engelse herdenken ieder jaar de aanval van de Nederlanders. Dus op het kasteel liepen een stuk of 50 figuranten verkleed in de dracht van de 17de eeuw. Aan het einde van de dag werd de ene helft een Nederlandse landingseenheid en veroverde met veel kruitdampen producerend het kasteel. Over 3 jaar is het 350 jaar geleden dat de aanval is uitgevoerd dus misschien kan dan een echte landingseenheid van onze mariniers het nog eens dunnetjes overdoen.

Sinds woensdag hadden we ook nog een verstekeling aan boord. Mijn neef Tim Glaser was uit London naar ons toe gekomen. Hij was net klaar met zijn eindexamen en is direct na zijn examen op de trein gestapt naar London. Hij wil gaan reizen, niet meer naar school en door zijn verblijf in landen zijn kennis opdoen. Geld verdiend hij door zo nu en doen websites te maken. Het was wel even wennen met 3 man aan boord, maar ook wel weer gezellig! 's Avonds met onze bijboot naar de wal varen en in een kroeg een spelletje Tri-ominos spelen of een stukje hardlopen met Tim. Het leukste avontuur was natuurlijk toen we voor het eerst met de bijboot gingen varen en de motor er na 5 meter ermee ophield. Eerst ging Marjolein het water in om de boot van de kant af te houden en daarna ging Steef terugzwemmen naar de boot om benzine te halen (ja, want die was op!). Natuurlijk is een stukje zwemmen geen probleem voor Steef, maar met 3 knopen stroom tegen (oke, ik mag graag overdrijven) was het niet zo gemakkelijk. Aangezien we geen benzine hadden aan boord, maar weer teruggezwommen met de peddels in mijn hand. 

De dagen gingen verder langzaam voorbij, liggend aan de boei op de rivier de Medway. Intussen was de voorstag nog niet gemaakt en als het aan de verzekering ligt dan gaat dat nog wel wat weken duren. Daar hadden we geen zin in dus hebben we alvast een voorschot genomen en op maandag 9 juni heeft een Tuiger/Rigger de voorstag gemaakt. Een flinke deuk in onze financien, maar het is voor een goed doel. Dus maandagavond 9 juni eindelijk weer weg uit Chatham!