rondje atlantische oceaan

De oversteek terug: Dag 11

30-05-2015 13:10
zaterdag 30 mei. positie 38-49N 46-43W tijd 0715. ( positie op de kaart )
We gaan de komende dagen echte windstilte krijgen. We zitten recht onder een hoog druk gebied wat lekker met ons mee beweegt. We hadden gegokt om noordelijk boven het Hogedruk gebied uit te komen maar de wind die hier afgelopen week nog voorspeld werd is helemaal weg. We hebben ook niet meer genoeg diesel om op de motor verder te gaan. Dus we kijken tegen 3 dagen dobberen aan. Daarna komt er wind en dan eind van de week komt er heel veel wind dus dan willen we alweer een stuk Oostelijker zijn (al dobberend). Verder zijn we druk bezig geweest om een andere Nederlandse zeilboot te helpen. Zij hebben een klein probleem gekregen met hun tuigage en we zijn aan het kijken of er schepen in de buurt zijn die extra diesel aan hun kunnen geven zodat ze zoveel mogelijk kunnen motoren naar de Azoren. 
Zo mooi als de dag vrijdag was zo saai was deze zaterdag; grauw, grijs, regen en heel de dag bezig met de zeilen om een beetje snelheid uit de boot te halen. Eigenlijk een vervelende rotdag en dat gaat op elkaars zenuwen werken. Gelukkig konden we het weer goedmaken met een spelletje Qwirkle.
Zoals beloofd hier deel II van onze ervaringen tijdens deze reis:
1. Wij kijken de foto's van onze reis nog wel eens terug en krijgen dan iedere keer het gevoel dat wij al 25 keer op zomervakantie zijn geweest. Wat een geweldige ervaring en voor degene die nog mag gaan, een extra motivatie om nog die voorbereidingen te doen. Geniet ervan!
2. Deze is eigenlijk voor de achterblijvers (familie, vrienden, collega's etc). Natuurlijk is het zwaar om iemand een jaar of langer te moeten missen en is iedereen toch ook een beetje jaloers op zo'n reis (maar ook weer blij dat ze achter de kachel zitten als wij weer ergens op de oceaan in zwaar weer zitten). Om toch een beetje mee te reizen en te zorgen dat de vertrekkers aan jullie blijven denken is het leuk om iets mee te geven aan de vertekkers. Bijvoorbeeld: kaarten voor alle verjaardagen, oud en nieuw, ziekte, trouwdagen, valentijnskaarten, pasen etc. Natuurlijk pas open te maken op de bewuste dag. Ook leuk is om een pakketje mee te geven met daarin allerlei kleine dingetjes (snoep, reisspelletjes, puzzelboekjes etc) die de vertrekkers dan open kunnen maken tijdens bijv een lange oversteek of als ze jullie gewoon een beetje missen. Ook leuk is een agenda meegeven, die helemaal vol staat met opdrachten (maak een piratenmaaltijd, maak een foto van elkaar als degene slaapt, schrijf een gedicht, schrijf een lied, etc). Ook dat houdt je echt wel bezig tijdens de donkere wachten midden op zee. Met andere woorden, laat je creatieve geest vrij baan en geef iets leuks mee aan de vertrekkers, zo blijven ze toch nog een beetje dichtbij jullie en zullen ze steeds aan thuis herinnerd worden.
3. Neem voldoende inpakpapier mee voor Sinterklaas, kerst, kadootjes en andere gelegenheden. Nederlanders zijn een raar volk, want zelfs tijdens zo'n reis zoeken ze elkaar weer op voor een borrel, een bbq of gewoon omdat het ook Nederlanders zijn. Sinterklaas en Kerst zijn momenten waarop we dat zeker weer doen. 
4. Neem wat weggeef presentjes mee (bijv kleine flesjes jenever/gin of kleine houtenklompjes of een sleutelhanger van een windmolen/tulpen). Er is altijd wel een moment om zoiets weg te geven; bijv tijdens een borrel met de Ambassadeur of een receptie in een marina of voor vrienden die je onderweg zeker gaat maken. In Marokko was het ook handig om diesel te regelen of om een batterijlader van de havenmeester te mogen lenen (sigaretten, een reep choclade en een klein flesje jenever was daarvoor nodig).
5. Reserveer alvast wat geld om nieuwe kleren te kopen voor als je terug bent. De kleren die je bij je hebt (en dan zeker de t-shirts en shorts) zien er na een paar maanden in de Carieb niet meer uit. Wassen is soms lastig en als je een wasmachine hebt gevonden dan draait het programma 30 min op 30 graden (of minder) dus veel doet dat ook niet.

De komende week zullen we met deel III komen.