rondje atlantische oceaan

Over Ons en de batjar

Van augustus 2011 tot en met augustus 2012 hebben Marjolein en ik 1 jaar in Noorwegen gewoond. In de wijk Frogner, nabij het Vigelandtspark hebben wij een geweldige tijd gehad. Noorwegen heeft door de prachtige natuur een klein stukje van onze harten gestolen. Door deze ervaring hadden wij de smaak te pakken gekregen om nog meer van de wereld te willen zien. Een bijna vergeten droom van mij was om voor een lange tijd te gaan zeilen. Dit idee was geboren toen Bernd Roelink, Martin Mos, Dineke Mos en Willem Rouwhorst en ik in 2002 de Batjar hadden gekocht. Een Moody 33 die al jaren in bezit was van de familie Roelink. 

Na jaren met veel plezier diverse zeiltochten gemaakt te hebben met de Batjar en misschien iets te weinig onderhoud gedaan te hebben, zaten Marjolein en ik dus na ons avontuur in Noorwegen te filosoferen over nieuwe avonturen en reizen. Marjolein kon dat mooi onder woorden brengen door te zeggen: "We moeten geen geld of spullen sparen, maar herinneringen". 

Het werd dus een zeiltocht met de Batjar. Eerst 3 maanden, daarna 6, gevolgd door een overwintering op de Canarische eilanden en als je daar al bent dan kan je net zo goed doorzeilen naar Suriname en het Caribsich gebied. Het plan werd steeds groter, het werk steeds meer en de voorbereidingstijd was kort (10 maanden). We wilde dus heel graag weg! Gelukkig vullen Marjolein en ik elkaar goed aan. Zij is een doener, voeler en ik een denker, voeler. Zij was dus al dingen aan het doen voordat ik ze soms kon bedenken. Ieder weekend klussen aan de boot (want de heren officieren hadden zoals al opgemerkt weinig onderhoud gegeven) en ieder vrij moment thuis de verdere planning maken. 

Veel mensen vroegen wel aan ons of wij het wel 1 jaar op zo'n kleine ruimte met elkaar zouden uithouden. Ik raad iedereen aan om een keer zo'n project te doen met je vrouw/man. Het klussen was vele malen zwaarder (denken wij) dan het komend zeiljaar.

In maart was Marjolein eindelijk gestopt met haar werk bij de Marine zodat de laatste 2 maanden zij full time kon klussen. Vanaf begin mei was ook ik klaar met werken en op 29 mei is de reis eindelijk van start gegaan. 

De Batjar heeft een grote metamorfose ondergaan! Alle elektriciteit, bijna het gehele interieur, de verstagingen, gasinstallatie, zeilen, buiskap en nog veel meer is volledig vernieuwd. Dat dit alles gelukt is, is te danken aan een heleboel mensen, maar een paar willen we toch noemen: Dirk-Jan Sorgdrager voor het volledige vernieuwde electra, David Sorgdrager voor alle hulp met het klussen, Piet Bot voor het maken van een nieuw plafond, Johan voor het lassen, CAS Ladies voor het kaalkrabben van het onderwaterschip, iedereen die heeft geholpen met poetsen en waxen, Bernd Roelink voor het zo enthousiast reageren op alle vernieuwingen en iedereen die ons mentaal, of met eten, een slaapplaats of iets anders heeft gesteund. 

 

Laat de herinneringen nu maar komen!