rondje atlantische oceaan

BRNC

25-07-2014 22:39

Wat een rare titel: BRNC! Dat staat voor Brittania Royal Naval College. Een oud collega/vriend van mij, Steve Heneghan werkt daar nu als First Lieutanent, oftewel de rechterhand van de baas. Op deze Naval College worden alle Engelse Marine officieren opgeleid. Met Steve heb ik een aantal jaren samengewerkt op de Operationele School. Hij werkte daar als Engelse uitwisselingsofficier en spreekt dus een beetje Nederlands. Hij wist dat wij onderweg waren en langs Dartmouth zouden komen en stelde voor dat wij bij de Naval College kwamen afmeren. Een gratis overnachting... hmmm als Nederlander en als arme zeiler zonder inkomen (en wat achterstallige belastingen) kwam dit als geroepen. Vanaf dinsdagmiddag lagen we dan ook bij Sandquay. Maandagavond hadden we in Dartmouth zelf gelegen, waar nog een GIGANTISCH zeiljacht kwam liggen. Om het contrast duidelijk te maken, ben ik er langs gevaren en heeft Marjolein een foto gemaakt.

De Batjar staat erop, net voor de mast van dit superjacht! Wat ben ik blij dat ik dat niet hoef schoon te maken! 

Aangezien wij nu te gast waren bij de BRNC hadden we opeens de tijd om weer wat klussen te doen aan de Batjar. Grote en kleine klussen, maar wel belangrijk voor onze overtocht naar Spanje. Deze komt nu echt dichterbij dus alles moet wel in orde zijn. Nog wat kleine gaten gedicht, de Windvaan verder afgemaakt, de radio/zend installatie op orde gemaakt, de tafel verder afgelakt, het achteronder opgeruimd, etc. Woensdagavond waren we uitgenodigd door Steve en zijn vrouw Carol om bij hun thuis te eten! Echt gezellig om ze allebei na bijna 3 jaar weer te zien. Niets veranderd die twee en nog steeds even gastvrij. Na genoeg wijn, bier en sterke verhalen (zoals Steve zegt in zijn beste Nederlands: 'poep gebeurt') gingen we heerlijk slapen in een groot bed! Overigens met een mooi uitzicht over Dartmoor. Wat dat aangaat is Nederland maar een arm land qua mooie uitzichten. 

Helaas moeste Steve de volgende dag weer werken want de Japanse Minister van Defensie kwam de Naval College bezoeken en Steve moest haar rondleiden. Dezelfde rondleiding hebben wij later ook gekregen! Mooie verhalen over grote tradities binnen de school en de marine. 

Overigens heeft de Enegelse marine wel een mooie plek uitgekozen om de school te bouwen. De river Dart is echt een mooi gebied om te varen maar ook om langs te lopen. Ik denk dat alleen de jongens en meiden in opleiding liever de school in Plymouth of Portmouth hadden zien staan, maar zoals tijdens de rondleiding duidelijk werd, was er in die plaatsen 'too much distraction'. 

De rest van werkweek hebben we dus besteed aan de vele klusjes zodat we in het weekend weer wat tijd hadden voor leuke dingen, maar daarover de volgende keer meer!