rondje atlantische oceaan

Casablanca

30-10-2014 19:06

 

We zouden heel graag Cassablanca willen zien, maar om daar met de zeilboot af te meren is nog steeds niet mogelijk. Ze zijn al 17 jaar bezig zijn om een haven te bouwen en deze is nog steeds niet af. Wij vragen ons af hoe dat mogelijk is. Word deze haven helemaal met mozaiek tegeltjes gelegd? Wij (Volonte en wij) gaan dus met de trein naar Cassablanca. Hier ontmoeten wij de vriendelijke meneer Larbi. Meneer Larbi is een Marokaan die in Nederland woont en daar de Nederlandse Marokkanen helpt met intergreren. Hij heeft zelfs een lintje gekregen voor zijn werk van de toen nog Koningin Beatrix. Na 15 minuten komen we aan in Cassablanca. Meneer Larbi staat erop dat we een taxi nemen naar de moskee Hassan II, deze betaalt hij zelfs voor ons. Aangekomen bij het plein valt het ons op dat het groot en vooral schoon is, fonteinen ingelegd met mozaiek tegeltjes, zorgen voor een sprookjesachtig beeld. Helaas hebben we de rondleiding door de moskee net gemist en besluiten om later terug te komen om ook de binnenkant van de moskee te kunnen bekijken. We lopen richting de medina van Casablanca, helaas is deze wederom te vies voor woorden. Ik heb direct spijt dat ik mijn open schoenen heb aangetrokken. In de kleine straatjes ligt het riool open en putjes scheppers zijn aan het werk. Mensen bedelen voor een dirham en kippen zitten opgesloten in veel te kleine hokjes. Wachtend tot ze aan de beurt zijn om geslacht te worden. Ondanks dit alles beginnen we toch honger te krijgen en zoeken naar een restaurant of café waar we iets kunnen eten. Op de terrasjes zie je alleen maar mannen zitten of toeristen. Maar geen enkele Marokaanse vrouw. 

Zouden ze dit niet willen of niet mogen? Bij de terrasjes hebben ze geen eten of het is er nog viezer dan mijn toilet thuis. We besluiten om bij de MacDonalds te gaan eten. Hiervan heb ik in elk geval vertrouwen dat het er schoon is. En hier maken we Thomas en Jesper wel erg blij mee. Suzan, Denise en ik willen nog graag de moskee Hassan II van binnen bekijken dus wij pakken een taxi terug naar de moskee. We zijn net op tijd voor de rondleiding van 16.00 uur. De moskee is gemaakt met ontzettend veel oog voor detail. Het plafond is van hout en kan open geschoven worden, elke dag werken er tweehonderd mensen om de moskee schoon en netjes te houden. De moskee is in 7 jaar tijd neer gezet. Er is 24 uur per dag 7 dagen per week en 365 dagen in het jaar aan gewerkt. Ze kunnen het dus wel! Beneden is er een wasplaats voor de mannen en een wasplaats voor de vrouwen. Ook is er een zwembad op 37 graden verwarmd. In dit bad heeft nog nooit iemand gezwommen en word alleen gebruikt om aan toeristen te laten zien. Dit maakt het wel erg aanlokkelijk om er een duik in te nemen. Helaas dit is het echte leven dus ik besluit om het niet te doen. Na de Moskee zijn we lopend en met de taxi richting een boulevard gegaan. Daar sloten we de dag af met een heerlijk ijsje en sandwich (helaas zonder biertje). Een snelle taxirit bracht ons weer terug bij het station.

Suzan vliegt de volgende dag alweer naar huis. Het is erg snel gegaan de dagen dat ze er was. Dank je wel suus dat je langs bent gekomen. We vonden het erg gezellig met je!