rondje atlantische oceaan

Hummingbirds

23-02-2015 17:33

 

Trinidad en Tobego

Het land van de Kolibries (engels: Hummingbirds). Hier op dit eiland heeft een echtpaar in de tuin vogelvoeders opgehangen waar elke dag honderden tot duizenden hummingbirds op af komen. Waarom ze hier met zovelen tegelijk komen is voor iedereen een raadsel. Maar voor ons een goede reden om eens een kijkje te nemen.

Ik had verwacht ergens op een veranda te zitten en voor me langs wat hummingbirds te zien vliegen, maar niets kon mij voorbereiden voor dit, we stappen de auto uit en zien de eerste tientallen vogeltjes al vliegen. In de tuin vliegen ze letterlijk om je oren en we voelen de wind van hun vleugels in ons gezicht. Ze vliegen razend snel en behendig. Af en toe voelen we een kleine zegening, zoals ze het hier noemen, over ons heen komen, ik noem het gewoon plas. Ze blijven op nog geen 20 cm voor ons gezicht stil hangen om na een fractie van een seconde weer verder te vliegen. De vogeltjes vinden het lekker om in de regen te vliegen dus vandaag is het een drukke dag. Volgens Theo, de eigenaar van het huis vliegen er vandaag rond de duizend rond. Dit beestje is werkelijk verbazingwekkend. Zo kan een mens ongeveer 6 keer de zwaartekracht weerstaan en een getraind straaljager piloot 9 of 10 keer, maar de kolibrie kan letterlijk de regendruppels van zich afslaan door met 34 keer de zwaartekracht te schudden. De naam Hummingbird komt van het slaan van de vleugels want dat maakt een humming geluid. Ze kunnen 54 kilometer per uur vliegen en dit zelfs op zijn kop of achteruit dit maakt ze de snelste dieren ter wereld in vergelijking tot hun gewicht. Hummingbirds hebben de snelste stofwisseling van alle dieren en worden gemiddeld tussen de 3 en 5 jaar oud. De oudste hummingbird die ooit in het wild leefde is geringt op een leeftijd van minnimaal 1 jaar en later na 11 jaar opnieuw gevangen waarmee ze minstens 12 jaar oud is geworden. De hummingbirds zijn tussen de 75 en 130 mm. De kleinste hummingbird is 50 mm en weegt minder dan 4 gram, de grootste hummingbird is 210 mm. Ik heb uren zitten kijken naar deze bijzondere indrukwekkende en vooral irritante vogeltjes, want probeer deze snelheidsduivels maar eens te fotograferen. Ik ben dan ook erg trots over het feit dat van de ruim 300 foto’s ik een enkeling er mooi op heb gekregen.

Hummingbirds zijn erg agresief en dominant, ze leven in een wereld waar zo constant vechten over eten en territorium. Dit komt omdat ze elke dag leven op het randje van leven en dood. Met zo’n snelle stofwisseling moeten ze iedere 10-15 minuten eten, lukt dat niet dan kan dit hun dood betekenen. ‘s Nachts vallen ze in een soort grizzly winterslaap, maar als ze dan wakker worden dan betekent dit vaak het einde omdat de bloemen dan dicht zijn. Wij hebben ongelooflijk genoten van deze prachtige vogeltjes.