rondje atlantische oceaan

Overpeinzingen: Deel I

28-05-2015 12:52

donderdag 28 mei positie 37-50N 49-37W tijd 0715 LT. De gehele woensdag hebben we kunnen zeilen, helaas moesten we vannacht de motor weer aan zetten. We doen gemiddeld 3.5 tot 4 kts in de richting 040. We proberen nog steeds boven het hoog uit te komen maar de laatste weerkaarten laten een heel groot hogedrukgebied zien die zich ook nog eens met ons meebeweegt. Het zal dus lastig blijken te zijn. Een paar dolfijnen, een schildpad, het radionetje, eten, slapen, afwassen en voor je het weet is het alweer donker voor de volgende nacht. We vermaken ons met Sale die ons iedere keer weer bezig houdt met haar kattenkwaad (oohhh komt daar het spreekwoord vandaan?) en we praten veel over de dingen die we gaan doen als we thuis zijn. Verder hebben we besloten om een blog te schrijven over de dingen die ons zijn opgevallen tijdens de reis. Vandaag daarom deel I: Natuurlijk begin je zo'n reis met bepaalde ideeen over het zal zijn, hoe de landen zijn, welke mensen je zult ontmoeten en hoe het zal bevallen met zijn tweeen op zo'n kleine ruimte. Dit zijn een paar dingen die ons zijn opgevallen:

1. Er gaat altijd wel iets stuk, dus er is ook altijd wel iets te doen aan boord van een zeilboot. Sommige zeilers zijn soms alleen bezig met het klussen aan boord en vergeten te genieten. Een zeiler heeft ooit een keer een boek geschreven over zijn zeilreis met als titel 400 maandagen. Ik heb het nooit gelezen, maar als je iedere dag van deze reis als een maandag (eerste werkdag van de week) beschouwt dan kom je nooit toe aan genieten. Maak dus bewust keuzes om bepaalde dagen niet te klussen aan de boot en iets van de omgeving te zien. Je hebt al zo'n lange reis gemaakt dat mag wel beloont worden.

2. Veel zeilers hebben haast om in Spanje of zelfs de Canarische eilanden te komen en vergeten dat de weg daarnaar toe ook al de moeite waard is. We hebben genoeg mensen gesproken die niet konden onthaasten. Het klopt ook wel want het laatste jaar is hectisch met alle voorbereidingen, papieren rompslomp, je werk, de laatste klussen aan boord, heb ik 'aan alles gedacht lijstjes' en de spanning van het daadwerkelijk weggaan. Vergeet niet dat de reis al begint als je vertrekt en niet pas als je in Spanje of op de Canarische eilanden aankomt of misschien zelfs al tijdens de laatste voorbereidingen.

3. Zeilen wordt voornamelijk door blanke mensen beoefend. Dit viel ons op in het Caribisch gebied. Ik weet niet of het iets betekent of dat bepaalde sporten nu eenmaal bij bepaalde mensen thuishoren. We hoorden bijv op Barbados dat 20 jaar geleden er weinig lokale mensen waren die op het strand lagen of de zee in gingen omdat ze niet konden zwemmen.

4. Waar zijn de Spaanse en Portugese zeilers? Als zeevarende naties zou je veel Spanjaarden en Portugezen verwachten op de zee. Maar buiten hun eigen land zijn we ze nauwelijks tegengekomen. Wel veel Scandinaviers, Engelsen, Duitsers, en in het Caribisch gebied voornamelijk Franse charterboten (pas daarvoor op).

5. De kosten zijn hoger dan we verwacht hadden. Ook Spanje en Portugal waren duurder dan we dachten en de havens in Marokko waren ongeveer de duurste van de reis. Op de Caribische eilanden zijn de normale boodschappen voor onze begrippen duur (Trinidad en Martinique zijn uitzonderingen) waardoor het voor locals zelfs moeilijk wordt om het hoofd boven water te houden.

Morgen DEEL II van zaken die ons zijn opgevallen.