rondje atlantische oceaan

Windoversea

28-12-2014 00:13

 

Windoversea, wat een rare naam voor onze blog! Het heeft niets te maken met ons verblijf hier op de Kaap Verdische eilanden en het feit dat we wachten op een goede passaatwind voor onze oversteek. Het gaat over Menno en Marielle en hun boot. Deze heet de Windoversea en zij waren een paar dagen voor ons vertrokken vanaf een van de Canarische eilanden (La Comera). De dag dat wij vertrokken, zondag 7 december zijn zij overvallen door een zware storm. Met windstoten van 50 tot 60 knopen en niet meer de mogelijkheid om zeil te minderen brak een grote golf over hun heen en zorgde ervoor dat hun boot onderstebovenste kwam te liggen en de mast uiteindelijk afbrak. Zowel Menno als Marielle zijn daarbij in het water beland. Ongelooflijk dat ze 4 dagen later met hun boot, maar zonder mast aan land kwamen in Mindelo (Kaap Verdische eilanden). Diep respect voor het doorzettingsvermogen van deze 2 geweldige en lieve mensen. 

Wij hoorden van de ontmasting van de Windoversea op maandag 8 december via de korte golf radio. Hiermee houden Nederlandse boten contact met elkaar als ze op zee (en in haven) liggen. Het nieuws hakte er aardig in, de machteloosheid (zij waren honderden mijlen voor ons) en ongeloof. Gelukkig was er het nieuws dat zij beide in orde waren, dat de boot dreef en dat hun motor het nog deed. Wat had ik graag weer op een Nederlandse marineschip willen zitten, met een helicopter zodat we hulp hadden kunnen bieden. Er is wel veel hulp geweest van de Nederlandse kustwacht en daardoor heeft een superjacht zijn koers verlegd en zo brandstof en eten weten te brengen naar de Windoversea. Hierdoor konden ze op eigen kracht terugvaren naar Mindelo. Daar lagen de bemanningen van de Puff, Volonte en Wildeman op hun te wachten. Wat een emoties zijn daar door die mensen heen gegaan en wat goed om te merken dat er zoveel saamhorigheid is tussen de Nederlandse boten. 

Wij hadden inmiddels besloten om ook koers te verleggen naar Mindelo, hoewel we uitdrukkelijk te horen kregen van Ron van de Verleiding (die had namelijk dagelijks contact met Menno en Marielle) dat zij niet wilden dat iemand voor hun ging omvaren of plannen ging wijzigen. Maar wij hadden al 5 dagen redelijk zwaar weer gehad, waren moe, kwamen niet echt in een goed ritme en wilden gewoon het water af en de batterij opladen. Daarnaast zouden we dan de Volonte weer zien, met wie we zo'n leuke tijd in Marokko hadden gehad en van wie we op de Canarische eilanden al afscheid hadden genomen (met het idee dat wij ze pas weer in Den Helder zouden zien). Wat gaaf om 's nachts om 0100 lokale tijd aan te komen in Mindelo en daar vier bemanningen te zien die onze trossen aannamen. De volgende dag drong het nieuws van de Windoversea pas goed tot ons door als je de boot dan daar aan de steiger ziet liggen. Het verhaal en de veerkracht van Menno en Marielle raakte ons zo dat wij hun het aanbod deden om met ons de reis richting het Caribisch gebied te maken. Want zij waren nog niet klaar met hun reis en in plaats van na zo'n ervaring de handdoek in de ring te gooien, wilden zij verder met hun avontuur, op naar New Zealand. Ons aanbod was slechts 1 van de vele opties die ze aan het onderzoeken zijn: nieuwe boot kopen, de Windoversea opknapen, de boot verkopen en verder gaan backpacken, meevaren met iemand. Wat een doorzettingsvermogen, dit doen niet veel mensen hun na dus het respect is alleen maar gegroeid. Hun hele verhaal kan je lezen op: windoversea.blogspot.com. En ik raad iedereen aan dat ook te doen.

Natuurlijk denk je vantevoren na over dit soort zaken, en probeer je te verzinnen hoe je  je kan voorbereiden op zoiets. Er is geen ambulance in de buurt, geen brandweerauto of politie die je komt helpen, je bent op elkaar aangewezen. Op elkaar en je eigen voorbereidingen. En die zaten bij Menno en Marielle goed in elkaar. Wij lopen allemaal een risico als je een reis zoals dit gaat ondernemen. Risico= kans*effect, de kans dat zoiets gebeurt is heel klein, het effect is heel groot, dus je aanvaard een risico als je over de oceaan heen probeert te zeilen. Ben je niet bereid dat risico te nemen dan moet je zeker niet aan zo'n avontuur beginnen. Dat ze het kunnen navertellen heeft veel te maken met hun voorbereidingen op een scenario zoals dit. Hopelijk blijft het voor iedereen van ons hierbij: een scenario waar je op voorbereid bent. 

Inmiddels hebben we weer veel bij gekletst met de Volonte, hebben we een ander eiland bezocht (Santa Antao) en hebben met alle bemanningen Sao Vicente bekeken, en gisteravond de nachtmis bezocht hier in Mindelo. Over die avonturen zullen we binnenkort wat schrijven.